Zalewajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    60 dag
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 sztuk
  • ziela angielskie Prymat

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1 lyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 lyżeczka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • słonina

    5 dag
  • przyprawa do potraw

    - -
  • sok z kiszonej kapusty

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min. Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać. Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę KUCHAREK, czosnek granulowany i zagotować. Podawać z chlebem razowym

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 07.12.2016 19:11
W mojej rodzinie tradycyjna zalewajka jest gotowana na kiszonym żurku .
magical66 18.05.2011 22:55
moja ulubiona...
anemon 02.05.2011 06:18
Z sokiem z kiszonej kapusty nigdy nie robiłam.
marcia71 30.03.2011 18:22
ale nazwa:)
Jaheira11 12.03.2011 18:18
pyszności
1j1o1l1a1 03.03.2011 23:18
często spotykam sie z tą nazwą zupy ale nigdy nie gotowałam...za to żurek czy barszcz biały owszem...chyba będę musiała ugotować i...zalewajkę :)
szajba2 12.01.2011 16:13
normalnie cymes
berys18 03.01.2011 08:46
fajna taka zupka
Babciagramolka 21.12.2010 09:02
U mnie jeszcze zacierka do tego była
mysza666 31.10.2010 15:12
Co najprostrze to najlepsze:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat