Zalewajka

Zalewajka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dobry zaczyn to podstawa pysznej zalewajki, najlepiej zrobić go na mące żytniej, z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Warto też dodać do niego chleba razowego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • liść laurowy

  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • żurek

    3 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • słonina

    5 dag
  • czosnek suszony

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min. Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać. Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować. Podawać z chlebem razowym.

Kucharek_pl
Domowy zaczyn do zalewajki powinien postać kilka dni. Dla dobrego koloru i smaku – warto dodać namoczone w wodzie suszone prawdziwki. Dopełnieniem smaku zalewajki jest szczypta Kucharka, to on gwarantuje idealny smak!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

4 tygodnie temu
Zaintrygowała mnie propozycja zastąpienia żurku sokiem z kapusty. Nie próbowałam jeszcze takiego sposobu przyrządzenia zupy.

Babeczka35

4 tygodnie temu
Skusiłabym się na taką zupkę :)

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
BARDZO SMAKOWITA I APETYCZNA ZALEWAJKA.;)

bietka

4 tygodnie temu
Zalewajka jest bardzo smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat