Zalewajka

Zalewajka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dobry zaczyn to podstawa pysznej zalewajki, najlepiej zrobić go na mące żytniej, z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Warto też dodać do niego chleba razowego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • liść laurowy

  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • żurek

    3 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • słonina

    5 dag
  • czosnek suszony

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min. Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać. Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować. Podawać z chlebem razowym.

Kucharek_pl
Domowy zaczyn do zalewajki powinien postać kilka dni. Dla dobrego koloru i smaku – warto dodać namoczone w wodzie suszone prawdziwki. Dopełnieniem smaku zalewajki jest szczypta Kucharka, to on gwarantuje idealny smak!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 17:28
Zaintrygowała mnie propozycja zastąpienia żurku sokiem z kapusty. Nie próbowałam jeszcze takiego sposobu przyrządzenia zupy.

Babeczka35

27.01.2019 18:33
Skusiłabym się na taką zupkę :)

Bożena Matuszczyk

24.01.2019 11:14
BARDZO SMAKOWITA I APETYCZNA ZALEWAJKA.;)

bietka

24.01.2019 11:12
Zalewajka jest bardzo smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat