Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na chleb (6 dniowy)
Dzisiaj przedstawimy Wam jak w bardzo prosty sposób przygotować swój własny zakwas na chleb żytni.
Składniki jak widać niezbyt skomplikowane, bardziej czasochłonnym procesem będzie pilnowanie i karmienie zakwasu.
Przygotowanie:
200 gram mąki zmieszaj z 200 ml letniej wody (około 40 stopni Celsjusza), zmieszaj oba produkty bardzo dokładnie by nie było grudek, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie zaczyn przemieszaj i odstaw na kolejne 12 godzin (łącznie minęły już 24h)
Po 24 godzinach zakwas powinien zacząć fermentować i wtedy należy go zacząć karmić. Karm go codziennie i użyj do tego 50 gram mąki i 50 ml wody, te proporcje dodawaj codziennie co 24 godziny i za każdym razem dokładnie wymieszaj całość by wszystko się dobrze złączyło.
Po około 6 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia!
Jak raz spróbujesz chleba na własnym zakwasie, już nigdy nie będziesz chciał sięgać po inne specyfiki :) już na dniach napiszemy krok po kroku jak wykonać taki chlebek, właśnie na swoim zakwasie!