Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
woda 1 litr
czosnek 2 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

Porada

Do zakwaszania żurku ja używam mieszanki z mąką. Można zakwaszać także samym płynem bez mąki- w/g upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Wodę zagotować , wystudzić.
Mąkę (najlepsza będzie razowa 2000) wsypać do słoika.. Wlać wodę, dorzucić przyprawy i lekko zgnieciony czosnek. zamieszać. Przykryć lnianą ściereczką.
Zostawić na ok 5 dni ( można sprawdzić, czy po tym czasie odpowiada nam kwasowość- można zostawić dłużej).
Używać do zakwaszania żurku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 07.04.2016 11:15
Domowy najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak