Zakwas na barszcz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    2,5 kg
  • ząbki czosnku

    10-15 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • woda

    3 litry
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy na połówki. W glinianym garnku układamy wartwe brukaów - czosnek, ziele angielskie i liście laurowe - buraki - czosnek i przyprawy - ponownie buraki. Wodę z dodatkiem soli gotujemy i ostudzoną wlewamy do buraczków i dociskamy np. pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni, jeśli w między czasie utworzy się piana to ją delikatnie zbieramy łyżką. Po tym czasie przelewamy przez sito i wlewamy do słoików. W lodówce można przechowywać nawet miesiąc.
Mysiunia
Podana waga buraczków jest po ich obraniu

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 27.02.2017 21:41
domowy najlepszy :-)
cukiereczek 27.02.2017 19:32
taki domowy,prawdziwy
adelajda 27.02.2017 17:50
też robię taki zakwas
mysza75 27.02.2017 14:36
taki domowy najlepszy :-)
gosia56 27.02.2017 12:48
też robię zawsze taki zakwas ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat