Przepis i sposób przygotowania na: Zajączkowy mazurek
Na papierze rysujemy szkic zajączka. Wycinamy go.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Od szablonu wykrawamy dwa zajączki.
Jednemu zajączkowi z ciasta robimy obramowanie w koło.
Tak przygotowane zajączki pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po wyjęciu ciasta studzimy.
Zajączka z ramówką dekorujemy lukrem dowolnie.
Ciasto przekładamy masą krówkową.
Lukier:
- 1 białko,
- 20-30 dkg cukru pudru,
- Szczypta soli,
- Barwniki spożywcze w proszku
Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy.
Gotowy lukier dzielimy na kilka części . Zależy to od ilości kolorów których chcemy użyć do dekoracji. Każdą część barwimy dokładając niewielką ilość barwników spożywczych . Kolor brązowy uzyskałam dodając kakao.
Za pomocą worka cukierniczego dekorujemy zajączka. Zaczynamy od nałożenia koloru brązowego. Gdy ten lukier zaschnie rysujemy pozostałe elementy(jajka, bazie, oczy, wąsy, trawę).
Dodatkowo:
Masa krówkowa o smaku czekoladowy do przełożenia mazurka.
Mazurek jest prosty w wykonaniu. Dekoracja trochę czasochłonna, ale efekt wynagradza wszystko. Wesołych Świąt.