Zabielany krupnik Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serduszek drobiowych

    1/2 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziela angielskiego

    4 ziarenka
  • łyżka kucharka

    1
  • kaszy jęczmiennej

    1 szklanka
  • cebula

    1
  • marchewka

    1
  • pietruszka

    1
  • średniego selera

    1/4
  • ziemniaków

    6
  • sosu sojowego Tao Tao

    3 łyżki
  • śmietany kremówki 30%

    150 ml
  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte serduszka zalać wodą (3-4 litry),dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharek i ugotować do miękkości.Przecedzić wywar do innego garnka.Serduszka obrać z żyłek i pokroić na połówki.Obrać,umyć ziemniaki i jarzynki.Ziemniaki pokroić w kostkę,jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Cebulę drobno posiekać.Dodać do wywaru kaszę.cebulę,serduszka i wlać sos sojowy.Gdy kasza będzie się gotować dodać ziemniaki,jarzyny,gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.Śmietanę wlać do garnka,wlewać powoli trochę gorącej zupy,mieszając i dodać do garnka z zupą.Doprawić pieprzem i jeśli zupa będzie mało słona jeszcze sosem sojowym do smaku.Do zupy dodać posiekany koperek.Na talerzach zupę udekorować natką pietruszki.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 29.07.2011 23:42
Uwielbiam krupnik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat