Z Barku Tetalichy- nalewka z mięty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bimber

    1,4 litra
  • cukier

    20 dag
  • woda

    600 ml
  • mięta świeża

    26 gałązek
  • cytryna

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Takze łatwa w wykonaniu nalewka.
Przygotowaną mięte musimy opłukac, Natępnie zrywamy z niej liscie. Kroimy je na malutkie kaałeczki i wrzucamy do słoja. W sóju powinien wcześniej znajdować się nasz bimberek:)Zakręcamy.
Tak przygotowaną "nalewkę" zostawiamy na 1-2 dni. Wodę musimy podgrzać i dodac do niej wyciśnięty sokz cytryn i cukier. rozpuszczamy do, mieszając. Zestawiamy z ognia. Naszą "lalewkę" odstawioną odkręcamy i oddzielamy listki miety od reszty. Dodajemy nasz rozpuszczony cukier i cytrynę. Mieszamy. Przelewamy do butelek i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Elżbieta17 02.09.2012 22:40
super:)
niedozywiona 23.08.2012 14:34
takiej miętóweczki bym się teraz napiła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat