Yufka z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto yufka

    3 okrągłe arkusze
  • cebula

    1 mała
  • papryczka chili

    1 czerwona
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
  • cukinia

    1/2 szt.
  • filet z kurczaka

    1 szt.
  • ćwiartki z kurczaka

    1 szt.
  • sumak

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    1/2 szkl.
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Dip

  • Party Dip Czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • majonez

    3 łyżki
  • jogurt grecki

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Chili umyć, oczyścić i również drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i oczyścić, usuwając pestki, powięzi i końcówki. Cukinię pokroić wzdłuż na paski, po czym w poprzek na słupki. Paprykę pokroić na słupki tej samej szerokości, lecz długości ok. 2 cm. Mięso umyć i usunąć skórę. tłuszcz i kości. Pokroić w malutką - naprawdę malutką - kostkę. Odłożyć.
Krok 2 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Na dużej patelni rozgrzać delikatnie łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i chili, i smażyć cały czas mieszając mniej więcej 2-3 minuty. Nie rumienić - cebula powinna się zeszklić jedynie.
Krok 3 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Dodać czerwoną paprykę i smażyć czasami mieszając 5 minut. Powinna zmięknąć.
Krok 4 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Dodać cukinię i smażyć jeszcze 2 minuty. Całość przełożyć do miski.
Krok 5 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Na tą samą patelnię wlać nieco więcej oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić mięso i smażyć przez ok. 3 minuty stale mieszając. Mięso ma być usmażone, ale nie wysuszone. Dodać do warzyw i wymieszać.
Krok 6 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Do całości dodać sumak, chili, kmin, kolendrę i doprawić solą.
Krok 7 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Dodać jogurt i natkę i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić wg własnego uznania.
Krok 8 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Przygotować sobie miseczkę z wodą i pędzelek. I talerz. Na blacie rozłożyć arkusze ciasta. Złożyć na pół, zagiąć i ponownie rozłożyć. Przeciąć wzdłuż zagięcia - świetnie się sprawdza zwykłe niekarbowane radełko. Można zrobić to na pojedynczych arkuszach, ale jak się nabiera wprawy, to można za jednym zamachem wszystkie. Połowę ciasta schować do woreczka lub pod ściereczkę. Drugą złożyć na 3 części tak, aby powstały równe trójkąty. Zagiąć i rozłożyć. Znów przeciąć wzdłuż zagięć. Ułożyć jeden na drugim lub brać pojedyncze trójkąty - trzymając resztę pod przykryciem.
Brzegi ciasta posmarować delikatnie wodą. Na szerokim brzegu ułożyć łyżkę nadzienia formując wałeczek. Boki ciasta złożyć nieznacznie do środka i całość zawinąć. Dobrze zlepić. Odłożyć na talerz i przykryć np. arkuszem folii spożywczej.
Krok 9 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Powtórzyć z resztą trójkątów i drugą połową ciasta.
Krok 10 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
W rondlu lub na dobrej i nieprzywierającej patelni rozgrzać dobrze sporą ilość oleju. Smażyć partiami ze wszystkich stron na rumiano. Osuszyć na ręczniku papierowym i wyłożyć na półmisek lub na indywidualne talerzyki
Krok 11 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
W trakcie smażenia do miseczki wsypać Party Dip czosnkowy. Dodać majonez, jogurt i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odłożyć na 5 minut. Przelać do sosjerki.
Krok 12 - Yufka z kurczakiem i warzywami foto
Podawać razem z nadziewaną kurczakiem i warzywami yufką.
borgia
Zamiast chili dodałam drobnych płatków chili chipotle czyli turecki isot biber - niestety niedostępny w wolnej sprzedaży, ale w necie można kupić. Danie warto doprawiać wg własnego uznania, więc ilość chili jest umowna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 20.07.2015 17:08
danie wygląda super, tylko skąd wziąść ciasto yufka?
Seba 18.04.2015 08:07
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat