Wytrawne tartaletki z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pomysł na znakomitą przekąskę na wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi - chrupiące i bardzo proste tartaletki na słono. Świetnie smakują zarówno od razu po upieczeniu, jak i na zimno.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    250 gramów
  • zielone oliwki Smak

    6 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    6 sztuk
  • anchois

    6 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • kiełki

    1 garść
  • bazylia świeża

    6 liści
  • sól gruboziarnista

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów.

2. Każdy kawałek ciasta układamy w foremce na babeczki. Za pomocą widelca robimy kilka nakłuć.

3. Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy do zarumienienia (około 15-20 minut).

3. Pomidorki kroimy na pół. Zielone oliwki Smakczarne oliwki  Smak odsączamy z zalewy. 

4. Na każdej tartaletce układamy po połówce pomidorka, dwie oliwki i anchois.

5. Dekorujemy kiełkami i bazylią, posypujemy solą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat