Wytrawne placuszki z nutą musztardy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wytrawne placuszki z nutą musztardy. Łatwe w przygotowaniu i szybko znikają z talerza :).

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta i farsz:

  • mąka pszenna

    410 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • kefir

    250 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka
  • Musztarda czeska Prymat

    4 łyżki
  • żółty ser

    150 gramów
  • szynka

    100 gramów
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Krok 1 - Wytrawne placuszki z nutą musztardy foto

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Do połowy, letniego kefiru dodajemy łyżeczkę sody, do drugiej jajko, mieszamy. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na wymiar 30x40 cm. Smarujemy musztardą.

Krok 2 - Wytrawne placuszki z nutą musztardy foto
Nakładamy szynkę, starty ser, szczypiorek. Można ewentualnie posypać pieprzem.
Krok 3 - Wytrawne placuszki z nutą musztardy foto

Ciasto zwijamy w rulon i zaklejamy brzegi. Kroimy na 12 części.

Krok 4 - Wytrawne placuszki z nutą musztardy foto
Stolnicę podsypujemy mąką, spłaszczamy dłonią każdy kawałek ciasta z farszem.
Krok 5 - Wytrawne placuszki z nutą musztardy foto

Wałkujemy podsypując mąką na grubość około 7 mm.

Krok 6 - Wytrawne placuszki z nutą musztardy foto
Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju. Smażymy na średnim ogniu, po około 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu placka na drugą stronę, przykrywamy patelnię pokrywką. Tak smażymy każdy, wlewając świeżą porcję oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat