Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    160 g
  • mleko

    70 ml
  • jajka

    4
  • cukinia

    1 mała
  • cebula

    1/2
  • szczypiorek

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • ser ricotta

    1 łyżka (kremowy blue)
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • łosoś

    1 puszka w sosie własnym
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

17.09.2017 21:36
Rewelacyjnie się prezentują. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat