Wyjątkowy torcik o smaku kawowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • likier kawowy

    2 kieliszek
  • jajko

    10 sztuk
  • cukier

    1,5 szklanka
  • mąka tortowa

    4 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    3 kropla
  • sok z cytryny

    4 łyżeczka
  • dżem malinowy

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    1 litr
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • fix do śmietany

    2 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka kurze sparzyć wrzącą wodą. Ubić jajka z cukrem na gładką, jednolitą masę do momentu aż zrobi się jasna. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę do masy jajecznej i mieszać łyżką drewnianą. Dodać aromat rumowy i wymieszać dokładnie. Ciasto biszkoptowe wyłożyć na prostokątną blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze około 180 -190 stopni C przez około 40 minut. Biszkopt wyjąć, ostudzić, przekroić na dwie połowy, obie połowy skropić sokiem z cytryny-z 0,5 sztuki. Posmarować biszkopty z jednej strony dżemem malinowym. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fix do śmietany i likier kakaowy biały i nałożyć ubitą śmietankę na jeden biszkopt posmarowany dżemem, rozsmarować i przykryć drugą połową posmarowaną dżemem, ubita śmietanka powinna znajdować się pomiędzy dżemami. Resztę bitej śmietanki wyłożyć na wierzch torta, rozsmarować dokładnie wierzch oraz boki torta. Resztę śmietanki nałożyć do szprycy i dekorować według uznania tort, ozdobić go dekoracyjnymi koralikami, kwiatkami z masy cukrowej i np. jak w tym przypadku zdjęciem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 28.02.2012 21:58
smaczne
MAR3STA 17.02.2012 17:37
smaczny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat