Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wurzelbrot -szwajcarski chleb zawijany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 500 gram
sól 1 płaska łyżeczka
drożdże suche 7 gram
woda ciepła 300 ml
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wurzelbrot -szwajcarski chleb zawijany

Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Ugniatać ciasto 10 minut, zrobić z niego wałek i skręcić 6-8 raz trzymając za końce. Odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 240 stopni. Chleb położyć na papier do pieczenia i włożyć na rozgrzaną blachę. Obok chleba wstawić np. kokilkę wypełnioną gorącą wodą, para z wody spowoduje, że chleb będzie chrupiący. Piec około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 04.05.2015 09:42
Uwielbiam takie proste przepisy na pieczywo dlatego zabieram przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak