Wurzelbrot -szwajcarski chleb zawijany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 750

    500 gram
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • drożdże suche

    7 gram
  • woda ciepła

    300 ml
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na godzinę. Ugniatać ciasto 10 minut, zrobić z niego wałek i skręcić 6-8 raz trzymając za końce. Odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 240 stopni. Chleb położyć na papier do pieczenia i włożyć na rozgrzaną blachę. Obok chleba wstawić np. kokilkę wypełnioną gorącą wodą, para z wody spowoduje, że chleb będzie chrupiący. Piec około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 04.05.2015 09:42
Uwielbiam takie proste przepisy na pieczywo dlatego zabieram przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat