Wołowina z pitą z grilla

Wołowina z pitą z grilla

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Steki z grilla podane z pitą i warzywami. Do tego sos lekki i mamy fajną propozycję na letniego grilla. Możemy zrobić sobie taką przekąskę na wynos, albo na pikniku.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki grilla:

  • pita

    4 sztuki
  • steki z polędwicy wołowej

    4 sztuki
  • rukola

    0.5 opakowania
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka wędzona

    1 łyżeczka
  • seler naciowy

    3 gałązki
  • przyprawa do gulaszu

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżeczki

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki

    200 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypior

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Steki wołowe przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, papryki, przyprawę do wołowiny, 1/3 szklanki oleju, obtaczam w marynacie i zostawiam na noc w lodówce. Steki grilluję z dwóch stron po około 5 minut, w zależności jaki stopień wysmażenia lubimy. Paprykę kroję na kawałki, cukinię na plastry 0,5 cm grube, smaruję oliwą, posypuję solą, pieprzem i grilluję. Cebulę kroję w krążki i też grilluję, razem z pitą. Od pity odcinam około 2 cm ciasta na szerokości, w ten sposób zrobimy kieszonki. Wkładamy w środek każdej rukolę, trochę sosu, stek, paprykę, cukinię, cebulę, kawałek selera naciowego. Składniki sosu mieszam, czosnek dodaję sprasowany, szczypior pokrojony. Pitę podaję z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat