Wołowina w sosie piernikowo-pomarańczowym

Wołowina w sosie piernikowo-pomarańczowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wołowina w sosie z pomarańczy i pierników z dodatkiem śliwek suszonych. Pachnie świętami już podczas jej przygotowania. Zastanawiacie się czy takie połączenie jest dobre? Zapewniam że wam zasmakuje!

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    70 dag
  • sok z pomarańczy

    250 mililitrów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • wino czerwone

    250 mililitrów
  • anyż gwiazdki

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • musztarda

    2 łyżki
  • śliwki suszone

    1 garść
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • pierniki

    80 gram
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • bulion warzywny

    400 mililitrów
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroję na nieduże plastry i rozbijam z dwóch stron. Posypuję solą, pieprzem, smaruję musztardą i odstawiam na godzinę do lodówki. Wołowinę podsmażam na oleju z dwóch stron aż się zarumieni. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni podsmażam cebulę, dodaję pokrojony czosnek, wlewam wino, sok pomarańczowy, dodaję skórkę pomarańczową, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i anyż. Podgrzewam na wolnym ogniu aż sos zredukuje się o połowę. Przekładam wołowinę do sosu i dalej duszę na wolnym ogniu przez około godzinę aż będzie miękka. W międzyczasie dolewam bulion drobiowy. Szklankę wywaru odlewam. Pierniki rozdrabniam blenderem i zalewam je odlanym wywarem. Pod koniec duszenia wlewam do sosu. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 17:51
Dość zaskakujące połączenie smaków, jestem ciekawa jak smakuje wołowina w takim sosie.

Bożena Matuszczyk

16.01.2019 10:50
Ciekawa propozycja na mięsko.;)

bietka

16.01.2019 10:01
Ciekawe połączenie smaków : )

Babeczka35

16.01.2019 06:12
Ciekawa propozycja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat