Wołowina po burgundzku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1,2 kg
  • ziemniaki

    12 sztuk
  • małe rzepki

    6 sztuk
  • marchewka

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    2 ziarenka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • wino

    1 butelka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić w dużą kostkę:

Cebulę obrać i posiekać dość drobno.

Obrać marchewkę i rzepę.

W gęsiarce lub głębokiej z grubym dnem patelni rozgrzać olek i zeszklić na nim cebulkę,dorzucić mięso i podsmażyć z każdej strony.

Wlać wino,dodać koncentrat pomidorowy,ziele angielskie,odrobinę tymianku i rozmarynu,marchewkę pokrojoną w grube plastry i całe rzepki.Posolić,popieprzyć,przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny mieszając od czasu do czasu.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą,pieprzem,rozmarynem i tymiankiem.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Można 30 min. przed końcem gotowania dodać małe pieczarki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 27.09.2013 00:18
na pewno smaczne
Gary Michy 15.05.2013 19:16
Wygląda bardzo smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat