Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina duszona z winem i pieczarkami
polędwica wołowa - 800g,
cebula - 2 średniej wielkosci,
pieczarki - 250g,
papryka - duża,
seler naciowy - duża łodyga,
czosnek - 3 ząbki,
wino czerwone wytrawne - ok 300 ml,
maka pszenna i kukurydziana - do obtoczenia,
olej - 1/3 szklanki,
sól, pieprz,
papryka czerwona,
kostka rosołowa, grzybowa,
tymianek suszony - 2 łyżki,
liść laurowy,
mielona kolendra.
PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na drobne kawałki. Posypać sola i obtoczyć w mące (wymieszałam kukurydzianą i pszenną w proporcji 1:1). Warzywa oraz pieczarki obrać, umyć i pokroić. W dużym rondlu dobrze rozgrzać olej i podsmażyć mięso do zrumienienia, dodać cebulę oraz paprykę i chwile podsmażyć. W razie potrzeby dolać więcej oleju. W 2/3 szklanki gorącej wody rozpuścić kostkę grzybową i razem z winem zalać mięso. Przyprawić tymiankiem, pieprzem, papryką czerwoną i solą. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodać pieczarki, łodygę selera, liść laurowy i dusić przez kolejną godzinę. W razie potrzeby dodać więcej wina lub wody oraz przyprawić do smaku. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać drobno posiekany czosnek.