Wodzionka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb

    żytni 2-4 kromki
  • smalec

    1-2 łyżki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kromki żytniego chleba opiece na rumiano w tosterze i połamać na małe kawałki.
Do talerza włożyć łyżkę smalcu (może być że skwareczkami), wlać łyżkę płynnej przyprawy do zup i dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
Zagotować wodę w czajniku i zalać zawartość talerza - wymieszać. Do gorącego płynu dodać połamane grzanki. Podać od razu po przygotowaniu.
Habibi
Wodzionka jest tradycyjną zupą z Górnego Śląska, z czasów tzw. biednej kuchni. Świetnie rozgrzewa i zaspokaja pierwszy głód. Jest bardzo dobrą alternatywą dla chemicznie utrwalanych chińskich zupek błyskawicznych. Można wykorzystać czerstwe pieczywo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat