Włoskie wegetariańskie gołąbki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 główka
  • pieczarki

    250 g
  • kasza gryczana

    2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • Bulion grzybowy

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kostki grzybowej. w tym czasie sparzamy kapustę włoską i oddzielamy liście. pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do pieczarek. doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy drugą łyżkę masła. całość dokładnie mieszamy. liście kapusty wypełniamy farszem , około 2 łyżek stołowych. zawijamy jak krokiety. na dno garnka kładziemy 2-3 liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( do połowy garnka) , doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i tak dusimy 30 minut. po tym czasie gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 30 minut w temp 150 stopni( z termoobiegiem). podawać z sosem grzybowym. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
probofka 03.10.2013 13:49
na pewno są pyszne
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:47
Super obiadek!
Zdzisław 02.10.2013 20:14
też bym zjadł takie smakołyki
Ania321 02.10.2013 19:53
bardzo apetyczne gołąbki :)
kasienka23 02.10.2013 19:47
z pewnością są smaczne!
Smaczna_B 02.10.2013 18:50
takie są najlepsze
gibli 02.10.2013 18:36
ładnie wyglądają i pewnie smaczne są:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat