Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele
300 g
cielęcina
500 g
mąka pszenna
50 g
cukier brązowy
1 łyżeczka
ser camembert
2 opakowania
sok pomarańczowy
50 g
masło
2 łyżki
wino białe
100 m
rozmaryn
2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Aby mięsne roladki zachowały swój kształt dobrze je przed upieczeniem schłodzić w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
2
Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy kotlety solą, pieprzem kolorowym, czosnkiem granulowanym oraz lubczykiem z każdej strony. Kroimy kotlety na pół.
Krok 2 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
3
Ser camembert kroimy na cienkie plastry i układamy na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące. Roladki wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
4
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cukier, następnie dodajemy morele. Po około 5 minutach wlewamy sok pomarańczowy (opcjonalnie sok z moreli z puszki), wino i odrobinę wody, dodajemy również 2 gałązki rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki przez około 5 minut. Gdy morele w sosie będą miękkie przekładamy je razem z sosem bez rozmarynu do blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wlewamy do garnka, następnie dokładamy roladki, podlewamy wodą i dusimy przez około 15 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto
6
Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym i np. borówkami amerykańskimi.
Krok 6 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 22.02.2016 16:54
Wygląda wysmienicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak