Pieczeń cielęca w ziołach z chrzanem i buraczkami

Pieczeń cielęca w ziołach z chrzanem i buraczkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec cielęcy

    1,8 kilograma
  • biała cebula

    2 sztuki
  • natka pietruszki

  • sól ziołowa

  • pieprz czarny grubo mielony

  • rozmaryn

  • tymianek

  • olej rzepakowy

  • chrzan tarty

  • buraczki tarte

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i oczyścić. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem. Cebule posiekać, przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką rozmarynu, tymianku i świeżą natką. Powstałą mieszanką natrzeć mięso.

Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

Mięso w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, a następnie zawinąć na kwadrans w folię aluminiową, by odpoczęło.

Podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z tartym chrzanem i buraczkami Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

08.01.2019 19:46
Plasterek takiego mięska na kromeczkę chleba lub na obiad, marzenie, mniam :)

bietka

05.01.2019 11:38
Smakowite mięsko : )

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 14:42
Ciekawy przepis na pyszną cielęcinkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat