Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowo - kawowa fantazja
Żółtka utrzeć z połową cukru i kawą. Białka ubić z solą, dodając resztę cukru, połączyć z żółtkami. Do piany wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (22cm ) i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt nasączyć syropem z wiśni + alkohol i wyłożyć połowę wiśni.
Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody. Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach wody na pięć minut i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem, dodać kawę, żelatynę i wymieszać.
Wyłożyć masę śmietanową na wiśnie, resztę wiśni rozsypać po wierzchu i zostawić do stężenia.
Czekoladę połamać, włożyć do miseczki. Śmietanę zagotować z chili, wlać do czekolady i wymieszać do połączenia.
Przestudzoną polewę wymieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia.