Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowiec
Kroki postępowania
margaryna 25 dag
cukier puder 25 dag
mąka pszenna 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 5
kakao 2 płaskie łyżki
2 małe słoiki wiśni smażonych posypanych cukrem pudrem
Krem budyniowy:
mleko 1/2 l
cukier 5 łyżek
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółta 3 sztuki
masło 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
Masa śmietankowa:
śmietany kremówka 1/2 l
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 1 łyżeczka
woda1/4 szklanki
galaretka czerwona 1 opakowanie
polewa czekoladowa
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Przelewamy je na blaszkę, a na nie ciasto jasne.na wierzch równomiernie rozkładamy wiśnie. Pieczemy.
Krem budyniowy:
Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru,cukru waniliowego, żółtek gotuejmy budyń. Masło ucieramy, dodajemy przestudzony budyń.
Masa śmietankowa:
Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubijemy z cukrem, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę.
Przedkładamy: ciasto z wiśniami-masa śmietankowa-krem budyniowy-polewa.