Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na przepyszne i kiedyś bardzo popularne ciasto fale dunaju, tym razem wersja z gruszkami. Ciasto składa się z ciasta jasnego i kakaowego, kremu budyniowego, gruszek i  wykończone jest polewą czekoladową.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mleko 3 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
gruszki 2-3 sztuki
krem budyniowy
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 500 mililitrów
masło 150 gramów
cukier 2 łyżki
Polewa:
czekolada 100 gramów
masło 2 łyżki

Porada

Forma o wymiarach: 26x33 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Fale Dunaju to pyszne ciasto w dwóch smakach: waniliowym i kakaowym. Ciasto przełożone jest kremem budyniowym i kawałkami soczystych gruszek. Jest pyszne i bardzo efektowne. Polecam!

Ciasto:

1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.

3. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania. Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

5. Prostokątną formę (wym. 26x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.

6. Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Krem budyniowy: 

1. Z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy budyń. Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru - o ile budyń jest bez cukru, jeśli budyń jest z cukrem to nie dodajemy już tych 2 łyżek cukru.

2. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

3. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń zrzednie.

4. Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Polewa czekoladowa:

1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.

2. Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 13.11.2013 22:37
śliczne zdjęcie!!!
IZABELA29 06.10.2013 08:49
super ciasto i zdjęcie
mufinka79 23.09.2013 19:18
Dziękuję wszystkim za wspaniałe komentarze do mojego ciacha!
V_kuchareczka 23.09.2013 15:54
pysznie wygląda
Agata3 23.09.2013 13:29
Bardzo dobre ciasto ;)
joanna30 23.09.2013 13:28
Piękny wzorek sie udał, i ciacho pyszne :)
Agata
Agata 23.09.2013 12:37
pyszne :)))
agnieszka214 23.09.2013 12:21
fajne ciasteczko
everay 23.09.2013 12:08
mniam mniam mniam
2milutka 23.09.2013 12:06
ale apetyczne musze zrobić:)
Kuchenka 23.09.2013 11:11
szkodą że tylko 1 zdjęcie bo wygląda wspaniale :D
Kolorowa 23.09.2013 10:46
Ale ekstra !
gibli 23.09.2013 10:37
podoba mi się ten przepis:) super wygląda:)
Barbara13 23.09.2013 10:32
Prezentuje się przepysznie:)
Kasia35 23.09.2013 10:26
rzadko robię to ciasto ale jest na prawdę pyszne
sylwia_mc 23.09.2013 10:06
Wyszło pięknie
dwa pokoje z kuchnią 23.09.2013 10:02
jakie piękne fale! mam taki przepis od mamy ale jakoś nigdy się za niego nie zabrałam
ana1 23.09.2013 10:01
fajne ciacho
Czarnula87 23.09.2013 10:00
ale pyszności
Konczi 23.09.2013 10:00
wygląda bajecznie, super
Olga_SK 23.09.2013 09:59
Pięknie wygląda i pewnie nieziemsko smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak