Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na przepyszne i kiedyś bardzo popularne ciasto fale dunaju, tym razem wersja z gruszkami. Ciasto składa się z ciasta jasnego i kakaowego, kremu budyniowego, gruszek i  wykończone jest polewą czekoladową.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • gruszki

    2-3 sztuki
  • krem budyniowy

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    500 mililitrów
  • masło

    150 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • Polewa:

  • czekolada

    100 gramów
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Fale Dunaju to pyszne ciasto w dwóch smakach: waniliowym i kakaowym. Ciasto przełożone jest kremem budyniowym i kawałkami soczystych gruszek. Jest pyszne i bardzo efektowne. Polecam!

Ciasto:

1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

2. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.

3. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania. Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

5. Prostokątną formę (wym. 26x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.

6. Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Krem budyniowy: 

1. Z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy budyń. Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru - o ile budyń jest bez cukru, jeśli budyń jest z cukrem to nie dodajemy już tych 2 łyżek cukru.

2. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

3. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń zrzednie.

4. Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Polewa czekoladowa:

1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.

2. Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

mufinka79
Forma o wymiarach: 26x33 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Jadwiga/Jaga85 13.11.2013 22:37
śliczne zdjęcie!!!
IZABELA29 06.10.2013 08:49
super ciasto i zdjęcie
mufinka79 23.09.2013 19:18
Dziękuję wszystkim za wspaniałe komentarze do mojego ciacha!
V_kuchareczka 23.09.2013 15:54
pysznie wygląda
Agata3 23.09.2013 13:29
Bardzo dobre ciasto ;)
joanna30 23.09.2013 13:28
Piękny wzorek sie udał, i ciacho pyszne :)
Agata
Agata 23.09.2013 12:37
pyszne :)))
agnieszka214 23.09.2013 12:21
fajne ciasteczko
everay 23.09.2013 12:08
mniam mniam mniam
2milutka 23.09.2013 12:06
ale apetyczne musze zrobić:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat