Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Ciasto Fale Dunaju z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • cukier

    1 niepełna szkl.
  • jajka

    4 szt.
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • gruszki

    2-3 szt.
  • krem budyniowy

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    500 ml
  • masło

    150 g
  • cukier

    2 łyżki
  • Polewa:

  • czekolada

    100 g
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dosypując stopniowo w miarę ubijania.
Gdy jajka będą puszyste dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Do jednej części dodajemy kakao i 3 łyżki mleka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Prostokątną formę (wym. 26x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto, a potem ciemne z kakao.
Na cieście układamy w rzędach cząstki gruszek.
Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.

Przygotowujemy krem budyniowy: z 500 ml mleka odlewamy około 3/4 szkl., w której rozpuszczamy budyń. Resztę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru - o ile budyń jest bez cukru, jeśli budyń jest z cukrem to nie dodajemy już tych 2 łyżek cukru.
Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony w mleku budyń i chwilę gotujemy aż masa zgęstnieje. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę.
Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż masy się połączą, ale nie za długo, bo budyń zrzednie.

Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami masła.

Gotową polewą dekorujemy ciasto i ponownie odstawiamy do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jadwiga/Jaga85

13.11.2013 22:37
śliczne zdjęcie!!!

IZABELA29

06.10.2013 08:49
super ciasto i zdjęcie

mufinka79

23.09.2013 19:18
Dziękuję wszystkim za wspaniałe komentarze do mojego ciacha!

V_kuchareczka

23.09.2013 15:54
pysznie wygląda

Agata3

23.09.2013 13:29
Bardzo dobre ciasto ;)

joanna30

23.09.2013 13:28
Piękny wzorek sie udał, i ciacho pyszne :)

Agata

23.09.2013 12:37
pyszne :)))

agnieszka214

23.09.2013 12:21
fajne ciasteczko

everay

23.09.2013 12:08
mniam mniam mniam

2milutka

23.09.2013 12:06
ale apetyczne musze zrobić:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat