Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowe żeberka
miał jedną lub dwie kostki.
Wiśnie wypestkować, dodać cukier,kolendrę ziele angielskie, liść
laurowy, sól, pieprz, miód , żurawinę, cynamon i sok z cytryny.
Ogrzewać mieszając, aż się zagotuje. Wystudzić, dodać wino i starty na
tarce czosnek, dokładnie wymieszać .
Do zalewy włożyć żeberka i odstawić do lodówki na 24 godziny, obracając
je parę razy.
Mięso wyłożyć z marynaty do naczynia żaroodpornego i posmarować olejem.
Marynatę odcedzić.Stopniowo dolewać ten płyn do żeberek,tak, aby zawsze
były zanurzone do 1/3 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 220
stopni bez przykrycia, po 10 minut z każdej strony, aby lekko się
przyrumieniły. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i przykryć naczynie
żaroodporne. Piec około 50 minut, podlewając systematycznie marynatą i
okręcając w razie potrzeby żeberka. Dodać wiśnie i piec jeszcze 15
minut.
Smacznego. :)