Wiśniowe żeberka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 kg
  • wiśnie

    1 szklanka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    4 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cynamon

    0,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • olej z pestek winogron

    1 łyżka
  • żurawina

  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka ładne, mięsiste podzielić na porcje, tak, aby każdy kawałek
miał jedną lub dwie kostki.
Wiśnie wypestkować, dodać cukier,kolendrę ziele angielskie, liść
laurowy, sól, pieprz, miód , żurawinę, cynamon i sok z cytryny.
Ogrzewać mieszając, aż się zagotuje. Wystudzić, dodać wino i starty na
tarce czosnek, dokładnie wymieszać .
Do zalewy włożyć żeberka i odstawić do lodówki na 24 godziny, obracając
je parę razy.
Mięso wyłożyć z marynaty do naczynia żaroodpornego i posmarować olejem.
Marynatę odcedzić.Stopniowo dolewać ten płyn do żeberek,tak, aby zawsze
były zanurzone do 1/3 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 220
stopni bez przykrycia, po 10 minut z każdej strony, aby lekko się
przyrumieniły. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i przykryć naczynie
żaroodporne. Piec około 50 minut, podlewając systematycznie marynatą i
okręcając w razie potrzeby żeberka. Dodać wiśnie i piec jeszcze 15
minut.
Smacznego. :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 15.11.2012 17:47
fajna propozycja
Izabela/bella81 20.10.2011 10:13
ciekawe
GGABI 19.09.2011 21:25
super
owca441 01.04.2011 17:55
poczekam na wiśnie i spróbuję
stokrotka 11.03.2011 17:09
muszę wypróbować
Izabela28 03.03.2011 12:36
ciekawy przepis, nie jadłam jeszcze żeberek z wiśniami:)
adam1f 18.02.2011 00:35
super
Edyta38 13.01.2011 11:50
wysmienite:)
Martysia 14.11.2010 13:52
Z wiśniami jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat