Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśnianka z lanymi kluseczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

wiśnie 500 g
woda 1 1/2 l
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 3-4 szt
cukier 3 łyżki
śmietana kremowa 30% 1/4 szkl

LANE KLUSECZKI

mąka pszenna 1 1/2 szkl
jajko 3 szt
mleko 1/2 szkl
sól 1 szczypta

Porada

Wiśnianka to jedyna zupa owocowa jaką jadłam w dzieciństwie. Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnianka z lanymi kluseczkami

Przygotować lane kluseczki umieszczając wszystkie składniki na ciasto w miseczce. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min.
Ciasto powinno być kleiste. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować.
Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
Wiśnie wydrylowane lub nie zalać w garnku wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Na końcu posłodzić cukrem do smaku i zabielić śmietanką. Podawać razem z kluseczkami. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak