Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ziemniaki ugotowane
500 gramów -
cebula dymka ze szczypiorkiem
3 sztuki -
jaja
2 sztuki
Dopraw:
-
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 szczypta
Do smażenia:
-
olej
8 łyżek
Sposób przygotowania
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (utłuczone, ostudzone) rozdrobnij widelcem, wbij 2 jajka.
Cebulkę umyj, pokrój drobno i dodaj do ziemniaków.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę pietruszki.
Formuj na dłoni ziemniaczane placuszki.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Placuszki podawaj np. ze śmietaną lub jako dodatek do mięsa.
SMAŻ DELIKATNIE NA WOLNYM OGNIU:)![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się