wiosenną babkę cytrynową z majonezu

wiosenną babkę cytrynową z majonezu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1/2 szt
  • imbir

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • majonez

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • lukier

  • cukier puder

    1/2 szkl
  • sok z cytryny

    2 łyżeczka
  • woda

    2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - wiosenną babkę cytrynową z majonezu
Białka ubiłam na sztywną piankę z odrobiną soli. Dodałam żółtka i cukier, ubijałam dalej. Dodałam majonez oraz stopniowo mąkę i mieszałam drewnianą łyżką. Na końcu dodałam proszek do pieczenia, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i dokładnie wmieszałam.
Krok 2 - wiosenną babkę cytrynową z majonezu
Formę natłuściłam i wysypałam bułką tartą. Nalałam ciasto i piekłam ok. 1 h w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto wyjęłam z formy.
Krok 3 - wiosenną babkę cytrynową z majonezu
W rondelu rozpuściłam cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Wystudziłam, a następnie oblałam z nim wierzch ciasta. Z ostudzonego lukru ulepiłam spływające z boków ciasta kropelki.
Całość posypałam ozdobną posypką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata23

08.05.2014 20:37
super baba

Poison1988

23.02.2014 12:42
ale piękna babka wyszła :)

Mniam

23.02.2014 10:20
Piękna i smaczna baba :)

gibli

23.02.2014 09:48
smaczna babka i ładnie wygląda)

norweska20

23.02.2014 00:03
babeczka jak malowana..pycha

gosia&gosia

22.02.2014 23:52
pyszna babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat