Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z ryżu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 6 kg
cukier 3,5 kg
rodzynki 400 g
drożdze winne

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z ryżu

Ryż dokładnie wypukać pod zimną wodą, po czym wsypujemy go do gąsiora, dodajemy rodzynki, zalewamy dwudziestoma litrami wody. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie ok trzech litrów, po czym wlać do gąsiora. I na tym etapie nie dodajemy drożdży. Dymion zatykamy korkiem, i odstawiamy na kilka dni aż przestanie fermentować. W drugiej fazie upuszczamy z gąsiora liter wina , w zależności od smaku, jeśli mamy zbyt gorzkie dodajemy kilogram cukru, podgrzewając i dobrze mieszając, oraz drożdże, dobrze wymieszać i wszystko wlewamy ponownie do gąsiora, szczelnie zamykamy, odstawiamy. Czekamy aż wino przestanie fermentować. W trzecim etapie przelewamy wino, od ryżu i rodzynek, i pozostawiamy dalej w gąsiorze do wyklarowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 08.01.2013 10:55
piłam to wino i jest na prawdę bardzo smaczne, moja siostra w miniony weekend rozpoczęła przygotowywanie tego wina, zobaczymy czy jej wyjdzie tak smaczne, jak to co my piły :)
Motorek 08.01.2013 09:35
poproszę o lampkę takiego winka
Wafelek2601 08.01.2013 00:47
Musi być pyszne
Milena87 07.01.2013 23:06
Szkoda, że nie mam gąsiora:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak