Wino z ryżu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    6 kg
  • cukier

    3,5 kg
  • rodzynki

    400 g
  • drożdze winne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż dokładnie wypukać pod zimną wodą, po czym wsypujemy go do gąsiora, dodajemy rodzynki, zalewamy dwudziestoma litrami wody. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie ok trzech litrów, po czym wlać do gąsiora. I na tym etapie nie dodajemy drożdży. Dymion zatykamy korkiem, i odstawiamy na kilka dni aż przestanie fermentować. W drugiej fazie upuszczamy z gąsiora liter wina , w zależności od smaku, jeśli mamy zbyt gorzkie dodajemy kilogram cukru, podgrzewając i dobrze mieszając, oraz drożdże, dobrze wymieszać i wszystko wlewamy ponownie do gąsiora, szczelnie zamykamy, odstawiamy. Czekamy aż wino przestanie fermentować. W trzecim etapie przelewamy wino, od ryżu i rodzynek, i pozostawiamy dalej w gąsiorze do wyklarowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 08.01.2013 10:55
piłam to wino i jest na prawdę bardzo smaczne, moja siostra w miniony weekend rozpoczęła przygotowywanie tego wina, zobaczymy czy jej wyjdzie tak smaczne, jak to co my piły :)
Motorek 08.01.2013 09:35
poproszę o lampkę takiego winka
Wafelek2601 08.01.2013 00:47
Musi być pyszne
Milena87 07.01.2013 23:06
Szkoda, że nie mam gąsiora:(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat