Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino ryżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 kg
cukier 2,5 kg
żurawina 2 łyżki suszonej
sok jabłkowy 0,5 szklanki 100% jabłek
drożdze winne 1 opakowanie do wina białego

Przepis i sposób przygotowania na: Wino ryżowe

Kroki postępowania

1
Sok jabłkowy rozrobić z 0,5 szklanką zagotowanej z łyżką cukru i dobrze wystygniętej wody. Dodać do niej drożdży, przykryć bandażem i założyć gumkę tak by nie spadał. Zostawić na 2-3 dni do momentu aż zacznie pracować.
Krok 1 - Wino ryżowe foto
2
W dużym garnku zagotować 3 litry wody i wsypać 1,5kg cukru aby się rozpuścił, ostudzić. Do butli na wino wsypać ryż i zalać letnią wodą z cukrem. Zostawić na 3 dni. Po 3 dniach dodać matkę z drożdżami(opisane w pierwszym punkcie). Zamknąć butlę korkiem z rurką z wodą. Wino powinno zacząć bulkać od razu albo na następny dzień.
Po 1,5 miesiąca dolać 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody i ostygnięty.
Zostawić na kolejny miesiąc.
Po miesiącu przez rajstopę przelać winko do wiadra tak by oddzielić cały ryż. Następnie z wiadra ustawionego na stole, do butli ustawionej na podłodze przelać wino przez rurkę. Zatkać korkiem z rurką.
Krok 2 - Wino ryżowe foto
3
Zostawić na 1,5 miesiąca. Po tym czasie zlewać przez rurkę do mniejszych butelek.
Krok 3 - Wino ryżowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.03.2013 18:02
ciekawa jestem smaku, mocne wychodzi?
Magda24 12.03.2013 08:39
na pewno jest przepyszne :)
babajaga1969 12.03.2013 08:25
podoba mi się ten przepis - też zrobię sobie takie pyszne winko :)
12.03.2013 08:23
pyszne musi być to wino, przepis bardzo mnie zaciekawił
adelajda 11.03.2013 16:59
Moja teściowa robiła takie wino z drożdżami tokaj i rodzynkami
-Natka- 11.03.2013 11:37
Jeszcze nigdy takiego nie próbowałam i jestem ciekawa jak smakuje.
Rafał10 10.03.2013 15:26
nooo jest przepyszne! Kto by pomyślał, że z ryżu wyjdzie takie dobre... bałam się tego smaku, a teraz jestem w 100% przekonana, że to jest właśnie to :D
oilliwka 10.03.2013 15:23
O matko! Gdybym miała gdzie postawić gąsiorek, to bym dzisiaj zaczęła pędzić winko ryżowe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak