Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winegret paprykowy po węgiersku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 5-7 łyżek
pasta paprykowa 2 łyżki
ocet winny do smaku
miód do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Winegret paprykowy po węgiersku

Pastę paprykową rozetrzeć z niewielką ilością octu winnego oraz świeżego soku z cytryny.
Dolewać oliwę cienką strużką, stale ucierając, aż powstanie sos.
Do smaku doprawić płynnym miodem i wymieszać dokładnie.
Sos powinien być wyraźnie słony, słodki i kwaśny.

Można go doprawić na ostro niewielką ilością zmielonego chili.
Nadaje się do sałat i surówek oraz potraw z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.10.2012 10:10
UWAGA! smak tego winegretu jest uzależniony w dużej mierze od smaku miodu - ja użyłam miodu spadziowo-gryczanego, który jest wyrazisty i dość karmelowy w smaku, dlatego sam sos wyszedł dość intensywny i bardzo aromatyczny... Jeśli dodamy miód lipowy czy wielokwiatowy, wówczas winegret będzie delikatniejszy.
Habibi 25.10.2012 11:57
Na Węgrzech używany zazwyczaj do sałaty...
Cukiereczek13 25.10.2012 10:06
chętnie wypróbuje ;) pierwszy raz o takim vinegrecie słyszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak