Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winegret cytrusowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 1-2 łyżki
olej ryżowy 1-2 łyżki
olej z orzechów włoskich 2-3 łyżki
sok z cytryny średniej
sok z limetki średniej
sok z pomarańczy słodkiej
miód płynny do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Włosi dodają do takiego winegretu różne dodatki aromatyzujące, w zależności od przeznaczenia - zmiażdżony czosnek, posiekaną bazylię, oregano lub rozmaryn, startą skórkę z cytryny albo pomarańczy, marmoladę figową, posiekane papryczki peperoncino.

Przepis i sposób przygotowania na: Winegret cytrusowy

Owoce umyć i sparzyć, osuszyć, przekroić na połówki i wycisnąć sok.
Dodać sól i mieszać do rozpuszczeni. Dodać płynny miód i ponownie wymieszać przez dodaniem oleju - na koniec dolać oliwę, olej orzechowy oraz ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

Stosować jako sos do surówek albo jako marynatę do ryb i mięs zdjętych z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak