Wilgotne usta Zośki

Wilgotne usta Zośki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    250 g
  • margaryna

    250 g
  • mleko

    100 ml
  • cukier

    100 g
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    szczypta

Krem

  • masło

    250 g
  • mleko

    330 ml
  • cukier

    50 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    4
  • cukier waniliowy

    1 torebka

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    220 g
  • dżem wiśniowy

    1,5 słoika
  • galaretka wiśniowa

    1 torebka
  • woda

    2 - 3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wilgotne usta Zośki

Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.

Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia do wystudzenia.

Do zimnej masy dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty, tak aby ich nie poprzesuwać.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35 – 40 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne).

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i krem.

Galaretkę rozrabiamy w 400 – 450 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (nie może jednak całkowicie stężeć).

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, cukier, cukier waniliowy – wszystko dokładnie ze sobą łączymy (ja roztrzepuje pojedynczą końcówką miksera). Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło dokładnie rozcieramy w makutrze, systematycznie dodajemy po łyżce budyniu, stale ucierając aż masa stanie się całkowicie gładka.

Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto (nie wygładzamy go), następnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, kładziemy na niej resztę kremu i polewamy polewą (ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Marwit 26.09.2015 17:45
Mniam! Wygląda jak z cukierni :)
Ada-Gaba 15.04.2015 19:03
pyszne ciacho
justynkag 22.03.2015 10:23
Haha. Świetna nazwa a przy tym obłędnie wygląda! Skusiłabym się chociaż wyeliminowałam cukier w mojej diecie
luna76 21.03.2015 19:13
Znam to ciasto tylko pod inną nazwą:) Jest przepyszne :)
iziona 21.03.2015 18:03
Cudne ma te usta :)
ada.la 21.03.2015 17:44
wygląda super
Malinka 21.03.2015 17:44
To ciacho wygląda obłędnie!!!
ben-ka 21.03.2015 17:31
Ależ, to ciacho !!! rewelacja !!
Jadwiga/Jaga85 21.03.2015 17:30
pyszne ciasto!
caralajna 21.03.2015 17:03
zaniemówiłam z wrażenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat