Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wilgotne usta Zośki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 250 g
margaryna 250 g
mleko 100 ml
cukier 100 g
kakao 3 łyżki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól szczypta

Krem

masło 250 g
mleko 330 ml
cukier 50 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 4
cukier waniliowy 1 torebka

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 220 g
dżem wiśniowy 1,5 słoika
galaretka wiśniowa 1 torebka
woda 2 - 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wilgotne usta Zośki

Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim.

Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając (2 – 3 minuty, w masie nie może być grudek kakao). Zestawić z ognia do wystudzenia.

Do zimnej masy dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto ostrożnie wykładamy na ułożone w blaszce biszkopty, tak aby ich nie poprzesuwać.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35 – 40 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne).

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i krem.

Galaretkę rozrabiamy w 400 – 450 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (nie może jednak całkowicie stężeć).

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, cukier, cukier waniliowy – wszystko dokładnie ze sobą łączymy (ja roztrzepuje pojedynczą końcówką miksera). Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło dokładnie rozcieramy w makutrze, systematycznie dodajemy po łyżce budyniu, stale ucierając aż masa stanie się całkowicie gładka.

Połowę kremu wykładamy na posmarowane dżemem ciasto (nie wygładzamy go), następnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężeje, kładziemy na niej resztę kremu i polewamy polewą (ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami). Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marwit 26.09.2015 17:45
Mniam! Wygląda jak z cukierni :)
Ada-Gaba 15.04.2015 19:03
pyszne ciacho
justynkag 22.03.2015 10:23
Haha. Świetna nazwa a przy tym obłędnie wygląda! Skusiłabym się chociaż wyeliminowałam cukier w mojej diecie
luna76 21.03.2015 19:13
Znam to ciasto tylko pod inną nazwą:) Jest przepyszne :)
iziona 21.03.2015 18:03
Cudne ma te usta :)
ada.la 21.03.2015 17:44
wygląda super
Malinka 21.03.2015 17:44
To ciacho wygląda obłędnie!!!
ben-ka 21.03.2015 17:31
Ależ, to ciacho !!! rewelacja !!
Jadwiga/Jaga85 21.03.2015 17:30
pyszne ciasto!
caralajna 21.03.2015 17:03
zaniemówiłam z wrażenia
Skotka 21.03.2015 16:18
Wspaniałe ciasto:)))
ania2610 21.03.2015 16:05
Ale ta Zośka ma usta! Super ciacho :)
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 13:53
świetna nazwa :) a ciasto piękne
wwwiolka 21.03.2015 13:46
Bardzo fajny przepis.
mysza75 21.03.2015 13:17
jakie fajne ciacho
V_kuchareczka 21.03.2015 13:14
wspaniałe ciasto
MałaMi89 21.03.2015 13:14
Świetne ciacho :)))
tytka 21.03.2015 12:16
przepięknie wygląda
monikaT83 21.03.2015 12:15
wow! Po prostu wspaniałe ciasto:) przepis porywam:)
paulette17 21.03.2015 11:55
Super ciacho !
kasiaw 21.03.2015 11:54
pyszne ciacho
kanu83 21.03.2015 11:30
boskie ciacho
kloruś 21.03.2015 11:17
wygląda fantastycznie!
Wacław 21.03.2015 11:11
apetyczne usta ,mniam :-)
Futka 21.03.2015 11:09
Boskie ciasto! :D Prezentuje się nieziemsko smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak