Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
szczypta soli
proszek do pieczenia 2 łyżki
mleko 0,5 szklanki
maślanka o smaku brzoskwiniowy 1,5 szklanki
olej 14 łyżek
aromat waniliowy kilka kropel
jaja 4 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa

Ciasto przygotowujemy tak jak muffiny. Jaja roztrzepujemy. W jednej miejsce łączymy suche składniki, w drugiej misce łączymy suche - poza kakao. Łączymy zawartości obydwu misek do połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem o pieczenia. Wylewamy kolejno - połowę jasnego ciasta, następnie połowę ciemnego, pozostałe jasne i pozostałe ciemne. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 01.06.2013 20:27
To ulubiona babka mojej córki.
Megg 31.05.2013 18:57
przepyszna babka
Zdzisław 31.05.2013 17:51
też mi smakuje do kawy
cukiereczek 31.05.2013 15:16
lubię takie ciasta
aisoglam 31.05.2013 14:57
Zeberka :)
marcia7 31.05.2013 14:12
super do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak