Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wildburger

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dziczyzna 600 g
sól do smaku
rozmaryn 2 szczypty
czosnek ząbki 3
sałata lodowa 5 liści
masło 1 łyżka
ogórek kiszony 1
pomidor 1
bułki 5 do burgerów
sos
majonez 1 łyżeczka
keczup 1 łyżka
chrzan 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wildburger

Kroki postępowania

1
Dziczyznę (warto wybrać części tłuściejsze np. karkówka) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok 1 - Wildburger foto
2
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy rozmarynem.
Krok 2 - Wildburger foto
3
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy do momentu wyczucia aromatu smażonego czosnku.
Krok 3 - Wildburger foto
4
Wtedy zawartość patelni dodajemy do mięsa.
Krok 4 - Wildburger foto
5
Na patelni po mięsie smażymy teraz cebulę szalotkę pokrojoną plasterki. Smażymy ją bez przewracania tylko z jednej strony.
Krok 5 - Wildburger foto
6
Dodany czosnek do mięsa dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Wildburger foto
7
Formujemy 5 burgerów grubości około 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową.
Krok 7 - Wildburger foto
8
Przekładamy mięso i smażymy na małym ogniu po 10 minut z każdej strony.
Krok 8 - Wildburger foto
9
Usmażone burgery przekładamy, a na patelnię kładziemy połówki bułek. Zwiększamy ogień i bułkę podgrzewamy.
Krok 9 - Wildburger foto
10
Keczup łączymy z majonezem i chrzanem.
Krok 10 - Wildburger foto
11
Dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem posmarujemy wierzch kotleta.
Krok 11 - Wildburger foto
12
Na jedną połówkę podgrzanej bułki kładziemy liść sałaty. Na sałatę usmażonego burgera posmarowanego sosem. Na to kładziemy plasterki ogórka kiszonego. Na ogórka podsmażone plasterki szalotki.
Krok 12 - Wildburger foto
13
Na wierzch kładziemy jeszcze plasterek pomidora i całość przykrywamy drugą połówką bułki. Mocno przyciskamy i nasz wildburger jest gotowy. Smacznego.
Krok 13 - Wildburger foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 04.10.2013 10:35
A to danie :)
agnieszka214 29.03.2013 15:35
takie jedzonko bym zjadła
ewelinapac 01.02.2013 06:33
mój mąz je uwielbia
hahanka 21.01.2013 19:33
uwielbiam burgery
Rafał10 21.01.2013 10:13
mmmm 1000 razy zdrowszy i pyszniejszy niż takie z fast foodów!!
MAR3STA 20.01.2013 19:08
musiały być pyszne
aginaa 20.01.2013 10:13
mmmm pysznosci
Beatris 19.01.2013 21:50
Oj, jakbym chciała tego spróbować...
anemon 19.01.2013 20:46
Bułka z kotletem z dziczyzny, to musi być pyszne.
ziutula
ziutula 19.01.2013 18:05
smakołyki
eMMe 19.01.2013 17:16
super:)
Monika58 19.01.2013 17:14
przepyszna twoja propozycja , chyba sie skuszę i sama spróbuję cos takiego zrobić :)
Poison1988 19.01.2013 16:19
wygląda przepysznie i do tego jaki szczegółowy przepis :)
fotoviderek 19.01.2013 16:10
Z dziczyzną ... zjadłoby się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak