Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
sól pół małej łyżeczki
woda ciepła około 1 szklanka

Dodatkowo

śliwki suszone 20 dag
masło do polania
sól do gotowania
gorąca woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.

Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam i doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.

3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.06.2017 11:10
Dziękuję:)
Madzai 26.12.2016 10:52
Piękne i smaczne
Babeczka35 10.12.2016 21:10
Dziękuję i polecam spróbować:)
Diana Rusiłowicz 09.12.2016 00:34
Ciekawa i smaczna propozycja :)
Babeczka35 06.12.2016 18:02
Dziękuję i polecam:)
SzczyptaChili 06.12.2016 17:00
Nigdy takich nie robiłam ani nie jadłam , ciekawe :)
KORAL 06.12.2016 13:35
Smaczne i fajne :)
Patrycja33 06.12.2016 09:47
takich pierożków jeszcze nie robiłam :)
gusia1000 06.12.2016 09:39
Pomysłowo i smacznie.
Babeczka35 06.12.2016 07:33
Dziękuję i polecam takie pierogi. Polecam tylko użyć najwyższej jakości suszonych śliwek:)
benka 06.12.2016 07:31
Muszą być smaczne, u nas nie ma tradycji na takie pierogi, ale wypróbuję przepis.
bietka 06.12.2016 07:13
smaczne pierożki : )
edytazaw89@wp 06.12.2016 06:48
Wygląda pysznie
Franciszek 06.12.2016 01:37
super pierogi
norweska20 05.12.2016 23:55
smakowity pomysł
kd045 05.12.2016 21:55
smaczny pomysł ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak