Wigilijna zupa rybno-pomidorowa

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa to doskonałe połączenie smaku świeżych ryb i pomidorów. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i przy innych okazjach, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa ale też relatywnie łatwa w przygotowaniu.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula

    2 sztuki
  • woda

    2 litry
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • łby i kręgosłup z ryby

    kilka sztuk
  • filet z dorsza

    4 filety
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • papryka słodka

  • koperek suszony

Do smaku:

  • masło 82%

    2 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obraną cebulę posiekać w kostkę. Rybę umyć, oczyścić środek, nie zdejmując skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Na maśle przesmażyć cebulę oraz warzywa do miękkości. Gotowe przełożyć do garnka, wlać wodę, włożyć rybę i doprawić. Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Wyjąć korpus ryby i włożyć pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ze skóry filety z dorsza. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Na sam koniec doprawić wedle uznania do smaku szczyptą cukru, suszonego kopru, koncentratem pomidorowym i Przyprawą do potraw Kucharek.

 

Kucharek radzi:

1. Do zupy rybnej można wykorzystać resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Ważne jednak by najpierw usunąć oczy i skrzela, które mogą nadać potrawie gorzkiego smaku.

2. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem.

3. Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe, makaron, ziemniaki lub po prostu pajda chleba. Alternatywnie zupę rybną można podać z pulpecikami z mielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), bułki tartej i posiekanego koperku.

4. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.12.2018 12:54
Zupę rybną gotujemy ale czystą bez dodatku pomidorów czy przecieru pomidorowego.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat