Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa grzybowa:

  • grzyby suszone

    70 g
  • puder z grzybów suszonych

    25 g
  • cebule

    1 sztuk
  • marchew

    1 sztuk
  • pietruszka

    1 sztuk
  • selery

    1 sztuk
  • por

    15 cm
  • bulion warzywny

    1.5 litr
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuk
  • śmietanka 30%

    80 ml
  • natka pietruszki

    0.5 pęczek
  • olej

    2 duża łyż.
  • masło

    2 duża łyż.
  • sól

    2 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypta

Farsz do pierożków wonton:

  • suszone borowiki

    45 g
  • grzyby suszone

    35 g
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebule

    1 szt.
  • masło 82%

    2 duża łyż.
  • sól

    2 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypt

Ciasto na pierożki wonton:

  • mąka pszenna

    350 g
  • jajka

    2 sztuk
  • woda letnia

    100 ml
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
Zupa grzybowa:
Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę, doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
Farsz do pierożków wonton:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
Ciasto na pierożki wonton:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20minut. Po tym czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu grzybowego i zlepić w pierożki wonton. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
Krok 4 - Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton foto
Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat