Wigilijna sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śledzie matjas

    450 g
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • jabłka

    2 szt
  • buraki

    3 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • jajko

    3 szt
  • majonez

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dekoracja

  • buraki

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki.
2.
Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie, ( osobnych naczyniach ) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę.
3.
Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
4.
Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę i ogórki wymieszać ze sobą, doprawić solą i pierzem przełożyć do salaterki. Na wierzchu na ukos ułożyć na przemian filety śledziowe , jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki.
Linka2107
Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 15.02.2016 14:32
bardzo elegancko i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat