Wieprzowy gyros

Wieprzowy gyros

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    1 kg - szynki bez kości
  • przyprawa do gyrosa

    1-2 łyżki
  • sól do smaku

  • czosnek granulowany

  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • tłuszcz

    1 łyżeczka - opcjonalnie
  • woda ciepła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wieprzowy gyros foto
Szynkę kroimy w podłużne paseczki. Przekładamy do rondla lub na patelnie teflonową (można natłuścić) doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do gyrosu - podduszamy całość podlewając wodą przez około 15 minut.
Krok 2 - Wieprzowy gyros foto
Po tym czasie podlewamy ponownie wodą i dodajemy ketchup, podduszamy całość przez około 10 - 15 minut do całkowitego odparowania, mięsko ma być miękkie.
Krok 3 - Wieprzowy gyros foto
Podajemy tuż po przygotowaniu na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

25.02.2017 14:33
lubię takie mięso

Bernadeta1

01.01.2016 17:44
lubię mięsko z przyprawą gyros, smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat