Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1,5 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 2-3 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
papryka mielona wędzona 1 łyżka
oregano suszone do smaku
pasta paprykowa do smaku
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
olej roślinny 2-3 łyżki

Porada

Jeśli słoiczki maja być dłużej przechowywane, warto pasteryzację przeprowadzić trzykrotnie w odstępach 24-godzinnych.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w spore kawałki 3-4 cm i przełożyć do grubego woreczka foliowego (najlepiej strunowego).
Krok 1 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
2
Przygotować marynatę mieszając koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, zmiażdżone ząbki czosnku, olej, sól peklową, pieprz mielony, oregano, paprykę ostrą i wędzoną. Gotową marynatę przełożyć do mięsa i szczelnie zamknąć woreczek usuwając z wnętrza jak najwięcej powietrza.
Krok 2 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
3
Mięso masować kilka chwil, aż całe pokryje marynata. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
4
Zamarynowaniu mięsem wypełnić trzy słoiki o pojemności min. 500 ml.
Krok 4 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
5
Do każdego słoika wsypać po łyżeczce żelatyny i uniwersalną przyprawę warzywną.
Krok 5 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
6
Uzupełnić letnią wodą do wysokości wcięcia przed szyjką słoika.
Krok 6 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
7
Długim widelcem zruszyć zawartość, aby wodą wpłynęła pomiędzy kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć po kawałki smalcu (ok. 1 łyżki do każdego słoika).
Krok 7 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
8
Słoiku szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożone go ściereczką. Zalać chłodną wodą do wysokości szyjki słoików, nakryć i zagotować.
Krok 8 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
9
Uchylić pokrywę i ogrzewać ok.90 minut na pograniczu wrzenia.
Krok 9 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto
10
Słoiki ostrożnie wyjąć, ustawić na deseczce i pozostawić do ostygnięcia.
Po upływie doby powtórzyć pasteryzację przez 60 minut i ponownie wystudzić.
Krok 10 - Wieprzowina konserwowa pomidorowo-paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.10.2015 09:10
pychaaaaa,ja tez bym się zapisał na taki słoiczek ;-)
ben-ka 20.10.2015 08:41
Chętnie bym zapisała się na taki słoiczek, bo nigdy jeszcze nie jadłam.
gusia1000 19.10.2015 23:53
Super zaprawa.
agnieszka214 19.10.2015 23:00
ciekawy pomysł mniam
mysza75 19.10.2015 22:25
jakie to dobre na wynos do pracy i nie tylko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak