Wieniec wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    5 dag
  • cukier

    45 dag
  • masło

    35 dag
  • jaja

    3 szt
  • mleko

    4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • budyń czekoladowy

    1.5 torebki
  • cukier waniliowy

  • migdały

    12 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W makutrze utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mleko i otartą skórkę z cytryny. Następnie wsypać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem z kominkiem i upiec placek w średnio nagrzanym piekarniku. Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu czekoladowego, ciągle mieszając - ostudzić. Masło utrzeć na pulchną pianę, dodawać ostudzony budyń małymi porcjami. Ciasto przekroić na pięć warstw i każdy posmarować kremem. Migdały przysmażyć z cukrem i masłem na złoty kolor i obsypał nimi wieniec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat