Wieniec kakaowy z jabłkami, orzechami i żurawiną

Wieniec kakaowy z jabłkami, orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • olej słonecznikowy

    3/4 szklanki
  • przypr. do ciastek korzennych

    2 łyżeczki
  • kakao naturalne

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • jabłka

    2 sztuki
  • lukier

  • POSYPKA

  • olejek waniliowy

  • żurawina

  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokruszone, przebrane orzechy włoskie, suszoną żurawinę i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka oprószyłam 2 łyżkami mąki i wymieszałam. Mąkę przesiałam z solą, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do ciasteczek korzennych. Jajka ubiłam na puszystą, kremową masę dodając czubatą szklankę cukru i jedną łyżeczkę olejku z prawdziwą wanilią. Cały czas miksując dodawałam do jajek po 1 łyżce suchych składników i po trochu oleju - aż do wyczerpania składników. Na koniec dosypałam jabłka z bakaliami i wymieszałam całość łyżką. Ciasto wyłożyłam do tortownicy śr. 26 cm, takiej z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej lekko tartą bułką. Piekłam ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C., ale przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem czy na pewno jest upieczone. Po wystudzeniu polałam lukrem utartym z białka, cukru pudru i soki z cytryny (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/93127/lukier-z-bialkiem.html) i posypałam kolorową posypką i czekoladowymi piegami. Trzeba kroić ostrożnie bo lukier po zaschnięciu może się kruszyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (48)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata92 26.06.2017 11:40
Wspaniałości :)
ben-ka 19.05.2017 12:34
Bardzo apetyczny ten wieniec.
Bożena Matuszczyk 31.01.2017 13:17
Smakowite i kuszące.;)
agnieszka214 14.10.2016 07:31
Poprosze kawałek pycha
ilka01 29.07.2016 10:57
pięknie wygląda
jagoda5913 26.07.2016 10:48
pięknie wygląda
bartek8585 23.06.2016 23:52
mnie również
Klausia 01.06.2016 14:47
podoba mi się takie ciasto
Ada-Gaba 31.05.2016 07:46
pysznie wygląda
smerfetka79 26.05.2016 22:22
/zapisuję do księgi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat