Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec jogurtowy Eli
Marchewki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do osolonego wrzątku,ugotować na pół miękko,odcedzić i ostudzić.Papryki pokroić w kostkę.Groszek odcedzić,przepłukać wodą na sitku i odsączyć.Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody,mieszać aż się rozpuści i ostudzić.Jogurt zmiksować z przyprawami(dość sporo)i żelatyną.Dodać warzywa.Lekko tężejącą galaretkę jogurtową wyłożyć na twardą masę pomidorową i włożyć do lodówki żeby stężała.
Rozmrożony szpinak podgrzać,wlać 1/2 szklanki wody,zagotować dodać przyprawy do smaku(dość sporo),wsypać żelatynę,dokładnie wymieszać,żeby się rozpuściła.Szpinak ostudzić i wyłożyć na stężałą masę jogurtową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Gotową galaretkę wyłożyć na półmisek i kroić jak tort.Smacznego!