Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy makowo - serowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka tortowa 3 szklanki
mleko 2/3 szklanki
drożdże świeże 10 g
cukier 70 g
masło 25 g
aromat waniliowy 1 ml
jajko 1 sztuka
sól szczypta
olej 2 łyżki

Masa serowa

ser biały 100 g
ser ricotta 100 g
skórka pomarańczowa 1/3 sztuki
cukier puder 2 łyżki
masa makowa 350 g

Lukier

cukier puder
sok z pomarańczy
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy makowo - serowy

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Odstawić na 10 min. Do miski z mąką wsypać resztę cukru, dodać aktywne drożdże, jajko, aromat, szczyptę soli oraz roztopione, wystudzone masło. Przez kilka minut zagniatać elastyczne ciasto, włożyć do miski i natrzeć olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto
2
Przygotować masę serową. Twaróg, ricottę, cukier puder i startą skórkę z pomarańczy dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto posmarować najpierw masą makową.
Krok 3 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto
4
Kolejno masą serową.
Krok 4 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto
5
Zwinąć w rulon.
Krok 5 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto
6
Następnie przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie równe połowy.
Krok 6 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto
7
Oba kawałki spleść, a następnie połączyć, tak aby powstało koło. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 30-35 min. Ostudzony polukrować, posypać skórką pomarańczową.
Krok 7 - Wieniec drożdżowy makowo - serowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 31.12.2014 15:04
musi być smaczny
ania2610 30.12.2014 16:53
Wspaniałe ciacho, aż się prosi, żeby zjeść :)
Beatris 30.12.2014 15:26
Skusiłabym się na kawałeczek:)
Grazyna0211 30.12.2014 14:32
pyszny deser
Anna133 30.12.2014 11:31
uwielbiam takie połączenie
Wiktoria29 30.12.2014 09:41
świetny pomysł na połączenie sera z makiem, musiało być pyszne
Wiesława1 30.12.2014 09:02
wspaniałe ciacho
Mniam 30.12.2014 08:39
Lubię wypieki z makiem. Twój przeplatany wieniec wygląda rewelacyjnie!
norweska20 30.12.2014 00:03
smakowity wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak