Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

I warstwa

  • biszkopty podłużne

    pokruszone

II warstwa

  • galaretka

    żurawinowa 1 opakowanie
  • ser biały

    200 g
  • cukier puder

    2 łyżki

III warstwa

  • czekolada deserowa

    wiórki 100 g

IV warstwa

  • ser ricotta

    250 g
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • cukier puder

    2 łyżki
  • borówka amerykańska

    wg uznania

V warstwa

  • galaretka brzoskwiniowa

    1 opakowanie
  • marmolada

    z gorzkiej pomarańczy 315 g

Dekoracja

  • borówka amerykańska

    wg uznania
  • czekolada

    serduszka białe i ciemne
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie pokruszyć biszkopty.
Krok 2 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Do osobnego naczynia wyłożyć biały zmielony ser, dodać cukier puder i zmiksować.
Krok 3 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Galaretkę o smaku żurawinowym rozpuścić w szklance gorącej wody. Chłodną dodawać partiami do masy serowej i miksować.
Krok 4 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Całą zmiksowaną masę wylać na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 5 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Na zastygłą masę rozsypać wiórki czekoladowe.
Krok 6 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Ser ricotta wyłożyć do naczynia i zmiksować z cukrem pudrem.
Krok 7 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Dodać rozpuszczoną, chłodną galaretkę agrestową i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 8 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Potem wylać na czekoladowe wiórki i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 9 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Zieloną masę posypać borówkami amerykańskimi.
Krok 10 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Marmoladę z gorzkiej pomarańczy zmiksować z chłodną galaretką brzoskwiniową. Następnie wylać na stężałą masę, wstawić do lodówki.
Krok 11 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Na pół stężałą masę układamy dowolną dekorację z borówek amerykańskich i czekoladek serduszek.
Krok 12 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Całość wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Krok 13 - Wieloskładnikowy i kolorowy serniczek na zimno. foto
Smacznego !
Renata9
Do tego sernika na zimno można dodawać dowolne galaretki oraz owoce, zależy kto co lubi :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 30.08.2015 13:19
smaczny serniczek
bertpvd 30.08.2015 12:50
piękny i pyszny ;)
patryska76 30.08.2015 12:09
smaczny serniczek!
Motorek 30.08.2015 10:32
smaczne ciasto
cukiereczek 30.08.2015 10:13
słodkie połączenie
Futka 30.08.2015 10:06
Finezyjny i niezwykle smakowity serniczek :)
Aga-25 30.08.2015 09:39
świetny jest!
pestka 30.08.2015 09:18
pyszny deser
Agnieszka-87-25 30.08.2015 09:17
bardzo apetyczny
adelajda 30.08.2015 09:16
rewelacyjny serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat