Wielkanocny Zwierzyniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • tuńczyk kawałki w oleju

    50 gr
  • natka pietruszki

    pęczek
  • olej

    3 łyżki
  • marchewka ugotowana

    1 szt
  • pierz ziarna

    do dekoracji
  • sól

    do smaku
  • anchois

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Jajka ugotuj na twardo.
2.Ugotowane jaja przetnij na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
3.Zółtka wraz z tuńczykiem i filecikami anchois zblęduj dodając po łyżce oleju do konsystencji pasztetu.
Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
4.Z połówek białek stwórz wielkanocne zwierzątka:
- kurczaczek: połowkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach kulkę,połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek.Drugą połówką białka przykryj głowę kurczaczka tworząc kapelusik.Z marchewki wytnij jeszcze łapki.Gotowe.
-zajączek: połowkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach główkę zajączka,połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek, uszy i łapy, z łodyg pietruszki stwórz wąsy. Gotowe.
- możesz też stworzyć wielkanocne koszyczki: połowkę białka wypełnij pastą aż do brzegów; w cały brzeg powbijaj ozdobne liście pietruszki i napełnij jeszcze pastą. Gotowe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 01.04.2014 14:51
super dla dzieci
Przepisy Joanny 23.02.2014 20:44
wspaniała dekoracja i przystawka na stół Wielkanocny
Katarzyna59 19.02.2014 07:53
bardzo śliczne
Klausia 15.02.2014 12:27
fantastyczny pomysł i wykonanie :)
jasiek 09.02.2014 12:22
ale zabawne
gosia56 02.01.2014 20:36
super zwierzaki
Róża1 18.12.2013 23:49
podziwiam pomysł !!!!!!
Agnieszka-87-25 08.09.2013 09:47
piękne to!
ppaulina 28.07.2013 10:19
kurczaki świetne :)
Seba 30.06.2013 06:11
rewelacyjne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat