Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny Zwierzyniec
Pyszna zabawa na święta! Zaproś najmłodszych do wspólnego przygotowania wielkanocnego zwierzyńca pełnego apetycznych króliczków i kurczaczków. Będą wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.
Opis przygotowania
Jajka ugotuj na twardo.
Ugotowane jaja przetnij na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
Żółtka wraz z tuńczykiem i filecikami anchois zblenduj dodając po łyżce oleju do konsystencji pasztetu.
Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
4. Z połówek białek stwórz wielkanocne zwierzątka:
- kurczaczek: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach kulkę, połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek. Drugą połówką białka przykryj głowę kurczaczka tworząc kapelusik. Z marchewki wytnij jeszcze łapki.
- zajączek: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów, z łyżki pasty uformuj w rękach główkę zajączka, połóż ją na białko wypełnione pastą. Z ziarenek pieprzu stwórz oczy, z marchewki wytnij nosek, uszy i łapy, z łodyg pietruszki stwórz wąsy.
- możesz też stworzyć wielkanocne koszyczki: połówkę białka wypełnij pastą aż do brzegów; w cały brzeg powbijaj ozdobne liście pietruszki i napełnij jeszcze pastą.