Wielkanocny schab pieczony

Wielkanocny schab pieczony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad? Pieczony, soczysty schab poleca się na uroczyste spotkanie z najbliższymi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kilograma
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda Czeska Prymat

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • cebule

    3 sztuki
  • Kucharek SMAK WIOSNY

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce łączymy olej, musztardę, miód, wódkę, przyprawę Smak Wiosny i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą nacieramy mięso. Tak przygotowany schab odstawiamy do lodówki minimum na godzinę.

Następnie mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor.  

Na dno pojemnika żaroodpornego układamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso, skrapiamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1,5 godziny.

Po upieczeniu kroimy w cienkie plastry i podajemy z chrzanem i sosem tatarskim.

 

 

Kucharek_pl
Jeśli posiadamy w piekarniku sondę, to mięso w środku powinno mieć temperaturę 72 stopni C - będzie to zawsze gwarancja soczystego mięsa w środku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat