Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny mazurek z masą jabłkową
* 1 kg jabłek
* 1 i 2/3 szklanki cukru
* szczypta rozpuszczonego w łyżce wody kwasku cytrynowego
* 10 dkg łuskanych orzechów
* migdałów
* rodzynki
* 1/2 szklanki wody
Sposób przyrządzania:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i przetarte przez sito żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. wyłożyć na blachę, podnosząc brzegi, piec w gorącym piekarniku
na złoty kolor. Z cukru i wody ugotować syrop. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do syropu. Dodać sok lub rozpuszczony kwasek cytrynowy i gotować
, ciągle mieszając, aż masa stanie się przejrzysta. Gdy masa spada płatami z łyżki dodać posiekane orzechy, migdały, ewentualnie rodzynki. Letnią masę wyłożyć na upieczone ciasto.